چگونه تجربه شما می تواند در برنامه های کارشناسی ارشد اروپایی و کارشناسی ارشد آمریکایی از لحاظ برنامه درسی، روش های تدریس و شرایط پذیرش متفاوت باشد؟ چنانچه مطالعات و کنجکاوی های شما روایت گر دو تصویر از دنیایی متفاوت است؟ با ما با ادامه مقاله همراه باشید. تا با هم به چند و چون برنامه های کارشناسی ارشد در این دو قاره متفاوت بپردازیم.
جابجایی های دانشجویی (Student mobility)
یکی از سخت ترین تصمیمات برای یک دانشجوی کارشناسی ارشد با قصد تحصیل در خارج از کشور، پاسخ به این سوال است: مقصد متناسب با خواسته های من دقیقا کجاست؟
آمریکای شمالی و اروپا دو انتخاب محبوب برای تحصیلات تکمیلی و بین المللی هستند. طبق گفته یونسکو ، ایالات متحده محبوب ترین کشور برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی است؛ که ۱۹ درصد از جابجایی دانشجویان بین المللی را تشکیل می دهد. ۳٪ کانادا را به آن اضافه کنید و آمریکای شمالی با ۲۲٪ نرخ جابجایی هایی دانشجویی، به عنوان مقصد اول دانشجویان بین المللی ظاهر می شود. پنج کشور از هشت کشور باقی مانده در فهرست ۱۰ مقصد برتر بین المللی در قارۀ اروپا هستند. این ۵ کشور ترکیبی از انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه و ایتالیا هستند. که در مجموع ۲۶٪ از جابجایی های دانشجویان را به خود اختصاص می دهند. که این مهم اروپا را به عنوان قاره ای مطلوب برای اکثریت دانشجویان بین المللی معرفی می کند. در حالی که هر دو قاره بسته های جذاب تحصیلی به دانشجویان مدرن امروزی ارائه می دهند، در اروپا و امریکا پیشنهادات مختلفی وجود دارد و لازم است آنها را به منظور تصمیم گیری آگاهانه مورد توجه قرار دهیم.
انتخابی سخت- برنامه های کارشناسی ارشد در اروپا یا آمریکا؟
با توجه به فراگیری و توسعه پرسرعت برنامه های درسی که توسط دانشگاه ها در آمریکا و اروپا به متقاضیان تحصیلات تکمیلی ارائه می شود، در میان دست اند کاران و تحلیل گران آموزشی بحث های داغی در مورد برنامه های کارشناسی ارشد آمریکایی و اروپایی وجود دارد. در حالی که اروپا دارای برخی از قدیمی ترین دانشگاه های جهان است؛ و در ارائه آموزش نوآورانه پیشرفت می کند، آمریکا نمودارهای اقتصادی را به رخ می کشد و ارائه دهنده تخصصی ترین آموزش ها در رشته ها و حوزه های تحقیقاتی مختلف است.
برنامه های کارشناسی ارشد در اروپا
بسیار شناخته شده هستند. آمریکا در زمینه تحصیلات تخصصی در زمینه کسب و کار، پزشکی، مهندسی و دیگر موارد، نقش رهبری جهان را دارد. پس از تجزیه و تحلیل رتبه بندی های آموزشی فایننشال تایمز (Financial Times) و مجله اَکانمیست (The Economist)، مشخص شده که به طور متوسط تقریبا چهار تا از پنج دانشگاه برتر جهان، آمریکایی هستند (مثال هایی از پرینستون، ییل و هاروارد و استنفورد و MIT). با این حال، این آمار به هیچ وجه نشان دهندۀ این نیست که دانشگاه های اروپایی کمتر ارزشمند هستند. به عنوان مثال، سه دانشگاه عالی رتبه برای برنامه های کارشناسی ارشد در امور مالی، بر اساس فایننشال تایمز، اچ.ای.سی پاریس (HEC) (فرانسه)، ای. اس. اِی. دی. ای اسپانیا (ESADE) و ای.اس.سی. پی اروپا (ESCP) (یک پروژه مشترک بین کشورهای فرانسه، انگلستان، آلمان، اسپانیا و ایتالیا) است. علاوه بر این، اروپا ” آیوی لیگ” (“Ivy League”) خود را با دانشگاه هایی مانند آکسفورد، کمبریج و سوربن دارد معروف به آیوی لیگ اروپا. آیوی لیگ به مجموعه از دانشگاه ها (مثلا در آمریکا ۸ دانشگاه) که فعالیت های ورزشی و علمی پژوهشی رقابتانه دارند. تاریخچه آیوی لیگ آمریکا اینجا،/ و رنکینگ و رتبه دانشگاه های آیوی لیگ آمریکا اینجا بخوانید. در ادامه به ارائه پاره ای اختلافات که می تواند برای دانشجویان ایرانی مفید باشد می پردازیم.
برنامه تحصیلی
مدت زمان ارشد در اروپا در مقابل مدت زمان کارشناسی ارشد در آمریکا
یکی از تفاوت های عمده بین برنامه های کارشناسی ارشد اروپا و همتای آمریکایی آنها، این است که اکثر برنامه های کارشناسی ارشد اروپا تنها یک سال طول می کشد. برنامه های کارشناسی ارشد آمریکایی تمایل دارند بیش از یک سال و نیم و تا دو سال طول بکشد. این مهم معمولا به این دلیل است که تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) در آمریکا بر نیاز به کارآموزی میان دوره ای تاکید می کند، و اغلب آن را اجباری می کند. در اروپا، دانشجویان نیز تشویق می شوند که دوره کار آموزی را انجام دهند، اما همیشه واجب یا لازم نیست. با این حال، دوره های کارشناسی ارشد یک ساله و دو ساله هر دو در آمریکا و اروپا یافت می شود.
ضمن اعطای مدرک کارشناسی ارشد در فیلدهای مختلف و متنوع، محتوای درسی برنامه های کارشناسی ارشد در اروپا و آمریکا کم و بیش یکسان هستند. با این حال، دوره های کارشناسی ارشد آمریکایی تکامل یافته اند تا رشته های جدیدی را که در اروپا یافت نمی شوند، را ارائه دهند. به عنوان مثال، دوره کارشناسی ارشد در امور غیر انتفاعی یا کارشناسی ارشد مطالعات نوازندگی موسیقی جاز، و غیره. برنامه های کارشناسی ارشد در هر دو قاره جامع و کامل هستند. و تجربه آموزشی نو و منحصر به فردی را برای دانشجویان خود ارائه می کنند. با این حال، روش های تدریس می تواند بین سیستم های آموزشی آمریکایی و اروپایی کمی متفاوت باشد.
پذیرش تحصیلی ارشد:
طبق وب سایت امریکن اجوکیشن، پذیرش ارشد از دانشگاه های آمریکایی معمولا نیاز به نمره ورودی بالاتری دارد. دانشگاه های آمریکایی، خواستگاه دانشجویان مشتاق بیشتری هستند. درخواست نمرات آزمون ورودی معمولا بر اساس رشته و ظرفیت موجود هر دانشگاه مشخص می شود. دانشگاه های اروپایی خواستگاه مشتاقان کمتری هستند، اگر چه برخی از آنها نیز ممکن است نیاز به نمرات آزمون ورودی ویژه برای تخصص های خاص باشند. از دانشگاه های مطرح اروپایی که دارای الزامات امتحان ورودی می باشند، میتوان به مدرسه مدیریت و فناوری اروپا (the European School of Management and Technology)، موسسه علم و فناوری آلمان (the German Institute of Science and Technology,) و دانشگاه آخن (Aachen University) در آلمان سرزمین ایده ها، اشاره نمود. در ایالات متحده، الزامات آزمون آکادمیک برای اپلای و اخذ پذیرش تحصیلی از برنامه ای به برنامۀ دیگر متفاوت است. هر دو دانشگاه آمریکایی و اروپایی نیازمند نتایجی از آزمونهای مهارت زبان مانند IELTS و TOEFL برای دانشجویان غیر انگلیسی زبان می باشند.
در نهایت، فرم های آنلاین اپلای، مراجع یا (توصیه کنندگانی) از کارفرمایان سابق یا اساتید و معلمان در مقاطع پیشین تحصیلی و مصاحبه های پذیرش، هسته اصلی معیارها برای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد را تشکیل می دهند و در هر دو قاره هم یکسان هستند.
روش های تدریس در مقطع ارشد اروپایی و آمریکایی:
اگرچه هر دو برنامه های کارشناسی ارشد اروپایی و برنامه های کارشناسی ارشد آمریکایی ترکیبی از روش های تدریس را برای اطمینان از انتقال حداکثر دانش و تجربه لازم به دانشجویان خود، مورد استفاده قرار می دهند، تجربه تحصیل کارشناسی ارشد آمریکایی به طور کلی تجربه ای کاراتر و عملی تر است، در حالی که اروپایی ها در ارائۀ تئوری قوی هستند.
با این وجود هر دو دانشگاه آمریکایی و اروپایی در روش های تدریس، مدرن تر نوآورانه تر شده اند. مثال هایی بارز از روش های تدریس نوآورانه جهت کسب درکی قوی و بنیادین در برنامه های کارشناسی ارشد اروپایی و آمریکایی به شرح ذیل می باشد.
- مطالعات موردی،
- سخنرانی ها و لکچرها،
- بحث های پس از کلاس،
- بازی های علمی شبیه سازی شده،
- آموزش های تطبیقی،
- بازدید از نمونه های واقعی کمپانی های موجود از تئوری های آموخته شده،
- ارائه ها (Presents) و پروژه های علمی – پژوهشی تیمی،
خوشبختانه روند رشد استفاده از تکنولوژی های بی نظیر آموزشی در سال های اخیر رو به فزونی بوده و دانشجویان بیشتری می توانند در برنامه های آموزشی دانشگاه های معتبر و مشهور جهان، مشارکت کنند.
اوقات فراغت دانشجویی
گر چه برنامه های کارشناسی ارشد اروپایی یا برنامه های کارشناسی ارشد آمریکایی می تواند در نوع خود بسیار حائض اهمیت باشد. اما این مهم نیز نبایست به فراموشی سپرده شود که نهایتا شخص دانشجو است که بایست در دانشگاه پذیرفته شده تحصیل کند و در تمام طول مدت اقامت تحصیلی در آن کشور و شهر مقصد در خارج کشور زندگی کند. کاراکتر اصلی زندگی دانشجویی، قطعا بستگی به موقعیت جغرافیایی شما و نوع فعالیت های شما در اوقات فراغت دارد. چرا که محوطه پردیس دانشگاهی به شدت توسط آب و هوا و جغرافیای آن شکل گرفته است. تحصیل در دانشگاه میامی، با چند مایل فاصله از سواحل معروف فلوریدای جنوبی، مطمئنا یک تجربه متفاوت در بین کوه های توسکانی در دانشگاه فلورانس ایتالیا است.
امیدوارم این پست مفید بوده باشد. همچنین خوشحال خواهیم شد که نظراتتان را در گروه فیس بوک اپلای پدیا بگذارید. و مقالات ما را به اشتراک بگذارید.